Skip to content Skip to footer

В живота на всеки от нас настъпва момент, в който се замисляме върху старата истина, че всичко има начало и край. Именно тогава се научаваме най-добре да ценим моментите, прекарани с близките ни хора, и миговете на щастие с тези, които обичаме. Осъзнаваме, че няма по-голямо богатство от това да имаш хубави спомени, към които да се обръщаш и да знаеш, че ти самият ще останеш в спомените на някого тогава, когато ще си приключил земния си път.

Загубата на близък човек е винаги тежка за опечалените, но всеки от тях знае, че ще продължи да живее с мисълта за този, който ги е напуснал, и че ще се връща на мястото, където е казал последно: „Сбогом!“, за да остава насаме със спомените си за него. Ние вярваме, че тези моменти помагат на най-близките да продължат своя собствен път, въпреки мъката. Ето защо, нашият стремеж в Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ е да осигурим не само достоен вечен дом за покойника, но и максимално удобство и спокойствие на посетителите в условията на най-добре поддържания гробищен парк в страната.

Църковно настоятелство

Църковното настоятелство на храма „Св. Архангел Михаил” се състои от петима членове с председател Протойерей Николай Николов. В своята дейност то се подпомага от прицърковни организации, като православни християнски братства и др. Основният му приоритет е юридическото управление на храма и всички организационни въпроси.

История

Православен Гробищен Парк „Свети Архангел Михаил” е разположен в южната част на столицата, в полите на Витоша и в непосредствена близост с Боянските гробища, в които са намерили вечния си покой редица обществено значими личности, жители на град София. Това е първият по рода си гробищен комплекс в България, изграден изцяло с частни капитали, отговарящ напълно на европейските стандарти.

Архитектурният проект на парка включва изграждането на:
– православен храм „Свети Архангел Михаил”;
– ритуална зала;
– административна сграда за управление и поддръжката на парка;
– търговски обекти за обслужващи дейности.

Реализацията му е поверена на строителната компания „Главболгарстрой” АД, а проектния мениджър е „Сидирама” ООД и се осъществява в два етапа. Първия етап, стартирал на 16 април 2009 година, обхваща площ от 14 декара, като освен сградите ще има:
1400 единични или двойни гробни места;
4000 урнови ниши;
30 семейни гробници.
Вторият етап на проекта ще бъде разположен върху нови 14 декара площ и така паркът ще разполага с още:
3000 единични или двойни гробни места;
20 000 урнови ниши;
100 семейни гробници.

За Нас – Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил"