Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

27 април – Лазарова събота

На този ден Исус отишъл в дома на своя приятел Лазар и разбирал, че от няколко дни е мъртъв. Божият син помолил сестрите на покойния да му покажат пещерата, в която е погребано тялото. Заставайки пред входа й, Исус извикал „Лазаре, излез навън” и миг по късно се появил неговият приятел жив и здрав, възкръснал от мъртвите.

Това чудо кара и най-скептичните жители на Йерусалим да повярват в божествената сила на Христос, но едновременно с това му навлича ненавистта на еврейските първосвещеници. На този ден те вземат решение при първа възможност да го уловят и предадат за екзекуция, което им се отдава съвсем скоро.

28 април – Палмова неделя (Цветница)

На Цветница по време на утринната служба се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците. Клонки държим в ръце по време на цялата литургия и така показваме, че и ние, както древните жители на Йерусалим, посрещаме Исус Христос като Цар и Спасител. Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се отбелязва както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба, а останалите ястия на трапезата трябва да са изцяло постни.

29 април – Начало на Страстната седмица

След Лазаровден и Цветница, дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл и припомнят последната седмица от дните на Христос. С тази седмица приключва най-строгият пост – великденският. През всеки от дните на Великата седмица в църквата, в определени часове, се извършва четене на Евангелието и се разказва за различни личности, събития, притчи. Всеки ден от Страстната седмица християните наричат Велик.

На Велики понеделник Христос влязъл в храма в Йерусалим и разгонил хората, които търгуват в него. В църквата в този ден се разказва за добрия патриарх Йосиф, който бил продаден от братята си в Египет.

На Велики вторник Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици. В църквата научаваме за десетте девици – пет мъдри и пет неразумни. Едните били милостиви към по-слабите духом хора, а другите високомерно се надсмивали, забравяйки съчувствието и прошката, презирайки тези, които не могат да бъдат като тях, а по този начин пренебрегвали многото малки други неща.

На Велика сряда литургията разказва за една блудница, счупила алабастрен съд с миро, с което поляла Христос, за която той казва, че го е помазала за погребение. На Велика сряда Юда уговаря да предаде Исус за 30 сребърника.

Велики четвъртък крие много символика. В четвъртък вечер в църквата се служи утреня на Велики Петък. Свещениците изнасят кръста от олтара. Извършва се помазване на болните с елей, който лекува душата и тялото. По време на литургията се четат 12 определени откъса от Евангелието, между който и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда.

Велики или Разпети Петък е денят, в който Исус е разпънат и положен в гроба. Това е ден, в който не се работи, а се съпреживява страданието. Сутринта на Разпети петък се изнася Плащаницата, върху която е изобразено погребението на Христос. Самата тя се поставя върху украсена маса. През целия ден и вечерта християните минават под Плащаницата като символ на съпричастността и вярата им. Вечерта Плащаницата се изнася за вечерно богослужение и с нея се обикаля храма като символично погребение на Христос. Поклонението на Плащаницата продължава до събота вечер, минути преди Възкресението. След тържествената служба, известяваща Възкръсването на Христос, хората се отправят към домовете си със запалена свещ в ръка.

Велика Неделя – Великден

Сутринта в неделя всички отново отиват на черква за тържествената великденска литургия. След църква се сяда на празничната трапеза, на която има козунак и шарени яйца. Така свършва и Великденския пост. Хората се поздравяват с „Христос воскресе!“ и отговора – „Воистина воскресе!“

Празници и събития през април 2024 г. – Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил"