Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил"

Православни празници през месец

Октомври 2019 г.

 

1 октомври – Покров Богородичен

В традицията на Църквата Покров се свързва с явяването на Света Богородица в църквата във Валхерна през 10 век. Градът бил заплашен от нападение на сарацините. Събрали се за молитва огромно множество хора и единият от тях, свети Андрей Юродиви, видял Богородица да разстила покривалото (покрова) си над присъстващите в знак на защита. Този ден е едно от доказателствата, че след своето успение Божията майка продължава да се застъпва и да се моли за хората.

 

6 октомври – Св. апостол Тома

Св. апостол Тома не бил с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил. Поискал и той да се увери лично във възкресението и това станало на осмия ден. Но Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици „Да отидем и ние да умрем с него”.

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него учение. Сред тях били и две сестри царици. Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си след покръстване.

 

14 октомври – Преподобна Параскева Петка Търновска

Света Петка Българска, наречена още Параскева, е православна светица и главна закрилница на българския народ, живяла през Х-ХІ век. Тя е родена в в Одринска Тракия, а родителите ѝ били благочестиви и уважавани хора. Според житията ѝ още десетгодишна Петка чула в храма гласа на Исус Христос и решила да се посвети на вярата. Тя сменила дрехите си с просешки и често раздавала своето имущество на бедните. Когато родителите ѝ починали, а брат ѝ бил вече монах, Параскева напуснала дома си и обходила светините на Константинопол (Цариград), като пет години прекарала в пост край усамотения храм „Покров Богородичен“ в Ираклия. След пет години тя заминала за Светите места, посетила Йерусалим и Божи гроб, като се установила в Йорданската пустиня. Предусещайки смъртта си, тя се завърнала в родното си място и се заселила при храма „Свети Апостоли“, където след две години тихо изгаснала, водейки усамотен и свят живот. По онова време вече нямало нейни живи роднини. Състрадателни граждани погребали монахинята вън от градските стени като чужденка. Според преданието дълги години гробът на светицата бил забравен, но двама местни християни имали видение, в което св. Петка била с царски одежди и заобиколена от Христови воини. Тя помолила да извадят мощите ѝ, които били пренесени в църквата „Свети Апостоли“ в Каликратия.

Когато след битката при Клокотница през 1230 г. цар Иван Асен II постигнал българска военна и политическа хегемония на Балканите, той изискал мощите ѝ от Латинската империя. Нетленното тяло на преподобната било пренесено тържествено в столицата Търново.

 

19 октомври – Преподобни Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.

Житията му посочват, че до 25-годишна възраст Иван Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги горяла любовта към Бога и желание да му се посвети изцяло. Когато родителите му умрели, раздал на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпил като послушник в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен във Влахина планина. Там придобил богословско образование, изучавал богослужебните книги, получил духовнически сан и се подготвял за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдал на пост и молитва, като се установил първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където основавал едноименния манастир. Там той извършил множество чудеса, помагал на хората в нужда, изцерявал от тежки болести.

След смъртта си през 946 г. св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец. Това се сучва около 989-992 г., на 19 октомври. От тогава това е датата за честване на неговата памет.

 

26 октомври – Св. Великомъченик Димитрий Мироточиви

През III век Димитър е назначен от император Максимиан на висок военен пост със заповедта да преследва християните. Димитър обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра. При връщането си от поход от източната част на империята, Максимиан спрял в Солун и поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но никакви увещания не помогнали. Той бил хвърлен в тъмница, а по-късно прободен с копие. За дата на смъртта на великомъченика се сочи 26 октомври. Според преданието, преди смъртта си Димитър завещал всичко свое на роба си Луп. Той прибрал пръстена и дрехите на господаря си, които напоени с кръв изцелявали болните. Мощите на светеца също били запазени и положени в сребърен ковчег, в малък каменен храм, в който също се случвали чудеса. Днес те се съхраняват в базилика в Солун на мястото на някогашната малка църква.