Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил"

Уважаеми клиенти, при планираните ремонтни дейности на ул. "Даскал Стоян Попандреев" в района на отбивката за Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил" се осигурява автомобилен достъп до входа на парка. Моля, следвайте указателните табели, разположени в района на ремонтните дейности и насочващи към ул. "Бояна парк"!

Православни празници през месец Юли 2020 г.

1 юли – Св. Св. Козма и Дамян

На 1 юли Българската православна църква честна светите братя безсребреници Кузма и Дамян, на които се преписват много чудни изцеления. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това. Веднъж излекували една богата и пребогати жена от тежка и неизлечима болест. Тя дълго им се молила да ги възнагради и накрая по-малкият брат Дамян склонил да вземе 3 яйца като символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че тази клетва е твърде тежка за двамата братя, които цял живот живели и раздавали изцеление заедно. Положили ги в един гроб, който днес се намира в Сирия.

17 юли – Великомъченица Марина

17 юли е празникът на Света великомъченица Марина. Според житието, й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклонничество. По това време римското управление жестоко преследвало християните, много от които се криели в пустините и планините. Мнозина пък оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишна Марина за пръв път чула за Иисус Христос. Пръв неин гонител станал самият й баща. Въпреки това, тя продължила да изповядва Божието име.

20 юли – Св. Пророк Илия

На 20 юли се почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Според житието на Св. Илия, Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал и приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Това била причината пророк Илия с молитва да спре дъждовете за три години и половина. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, но нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. След това обилен дъжд напоил земята. Св. Илия пророкувал 25 години и край река Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

25 юли – Успение на Св. Анна

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна. Тя била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните. На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им.

27 юли – Св. Седмочисленици

Българската православна църква е определила 27 юли – Деня на успението на св. Климент Охридски, и за Ден на светите Седмочисленици. Седмочисленици е събирателно название за 7 светци, почитани от Българската православна и други църкви като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата. Те са братята Кирил и Методий – създали глаголицата. Техните 5 ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий идват в България. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий.

30 юли – Богородични заговезни

Богородичните заговезни са последният ден, в който се блажи преди началото на Богородичния пост на 1 август. Богородичният пост е един от четирите периода на молитва и телесно и душевно въздържание през годината. Чрез двете, от 1 до 14 август, православната църква се подготвя за големите празници Преображение Господне и Успение на пресвета Богородица, чествани всяка година на 6 август и 15 август.