Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил"

Православни празници през месец

Февруари 2020 г.

 

1 февруари – Свети Трифон

Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Римският император Гордиан не бил християнин, но не преследвал последователите на Исус и Бог му сторил милост за това. Той имал умна и хубава дъщеря н име Гордиана. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно. Мъченица и терзана, тя се хвърляла в огън, хвърляла се и във вода от мъка. Идвали най-способни лечители, но накрай родителите й се убедили, че за болестта й няма лек. Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: “Никой не може да ме излекува, освен Трифон.” Императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат. Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим и тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест. Императорският дом се изпълнил с радост, а благоволението на императора към християните станало толкова явно, че вече го смятали за таен християнин.

Когато римският императорски престол бил зает от Декий Траян (249-251), за християните настъпили тежки дни. Св. Трифон имал предостатъчно време да се укрие, но не се възползвал от това. Времето до пристигането на стражата той прекарал в пост и молитва, а когато тя дошла, той се предал. Трифон бил бит и измъчван, а преди да отсекат главата му, застанал с лице към изток, благодарил на Бога, че го е удостоил с мъченически венец и възнесъл последното си моление – да се всели душата му в небесното царство. Докато още се молел, той склонил глава и починал.

 

2 февруари – Сретение Господне

На четиридесетия дни след рождението си Исус бил занесен в Иерусалимсия храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. В храма отишъл и праведният старец Симеон, който очаквал да види Христа. На Мария той казал: „Ето, този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца”. Тълкувателите на този евангелски текст виждат в него осмисляне на целия живот на Исус: Той дава на хората закона на благодатта и любовта, но учението му става предмет на спорове и противоречия, а страданията и кръстната му смърт като меч нараняват сърцето на Св. Богородица.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

 

6 февруари – Свети Фотий

Православната църква почита Св. Фотий, който е покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си. Той бил Цариградски патриарх, борил се против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика, той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престо. С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ – обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар покръстител Борис І.

 

14 февруари – Успение на Св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари православната църква чества успението на св. Константин-Кирил Философ. Според известното му кратко житие, той произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх. Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани и разни поръчения от обществен характер. Отегчен от суетата на тоя свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където именно извършил в пост и молитва приснопаметното си дело – да създаде славянска азбука и да преведе свещените книги на православната църква на езика на солунските българи.

На двамата братя се наложило да се отправят в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа. Там Константин тежко заболял, бил постриган в монашество с името Кирил и подир 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата „Св. Климент Римски”.

 

23 февруари – Месни заговезни

Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден, а преди Месни Заговезни, в събота, се отбелязва Задушница пред Великия пост. Както при другите задушници, се ходи на гроба на нашите близки, прекадява се, прелива се с вино, пали се свещ. Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, могат да се ядат млечни продукти и яйца.